Ingyenes környezetvédelmi tanórák általános iskoláknak

Oktatóprogramot indított az IKSZ és a PHG Nkft. Paks és térségének iskoláiban.

Játékos és interaktív környezetvédelmi tanórákkal segíti az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) és a Paksi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft a pedagógusok munkáját októbertől a paks és környéke általános iskoláiban. Az IKSZ 2014/15-ös tanévi oktatóprogramjában való részvétellel az intézmények anyagi ráfordítás nélkül felelhetnek meg a hulladékgazdálkodási ismeretek oktatását előíró jogszabályi kötelezettségnek. A 2015 januárjától várhatóan tovább bővülő programmal, az idén 10 éves nonprofit szervezet célja az, hogy bővítse az általános iskolások környezetvédelmi ismereteit és szelektív hulladékgyűjtésre nevelje őket.

Mivel a szelektív hulladékgyűjtés helyes gyakorlata napjainkban egyre inkább előtérbe kerül, szükségszerű, hogy az oktatásban és a nevelésben is nagyobb teret kapjon. Ez a törekvés jogszabályi szinten is megjelenik, hiszen törvény írja elő a hulladékgazdálkodással kapcsolatos ismeretek oktatását és ez a témakör része a Nemzeti Alaptantervnek is.

Hogyan lehet jelentkezni?

A programban való részvételhez az IKSZ honlapjáról letölthető jelentkezési lapot a iskolák által kitöltve és aláírva kell visszaküldeni az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.e-mail címre. Egy nap maximum 4 ingyenes tanóra megtartását vállalja a szervezet.

 
Az ezt a célt szolgáló 45 perces környezetvédelmi tanórák keretében a csomagolások teljes életciklusát bemutatja az IKSZ. Az 5 blokkból álló foglalkozásokon olyan gyakorlati kérdésekre kapnak válaszokat a diákok, hogy hogyan előzhetik meg a hulladékképződést, mi történik az italos kartonok újrahasznosítása során vagy, hogy mi történik a lerakókra kerülő hulladékokkal. Ezen túlmenően a globális környeztevédelmi problémákat vagy a hulladékpiramis fogalmát is megismerhetik a gyerekek. A tanórák vázlatát és további információt az oktatóprogramról a www.italoskarton.hu weboldalon találhatnak az érdeklődő pedagógusok.