Szelektív hulladék

A szelektíven gyűjtött papír, műanyag, fém és társított (pl. TetraPak) csomagolási hulladékok gyűjtése kéthetente történik.

A felsorolt hulladékok keverten gyűjthetők kék fedelű vagy bármilyen más módon egyértelműen megjelölt (pl. „Szelektív” felirat) kukában. A szelektíven gyűjtött csomagolási hulladékokat mennyiségi korlát nélkül elszállítjuk, azaz adott esetben zsákban (kiszóródás mentesen, bekötözve) is kitehetők a hulladékok.

Készítette: TelePaks Kistérségi Televízió

Szelektíven gyűjtött hulladékok a Paksi Hulladékkezelő Központban is térítésmentesen leadhatók.

A szelektív hulladékok más hulladékokkal nem keverhetők. Ha a rakodás során kollégáink ilyet észlelnek, akkor a szennyezett hulladékok elszállítását megtagadhatják.

Ha még nincsen kékfedelű kukája, keresse fel ügyfélszolgálatunkat! Lakossági közszolgáltatási szerződésenként legfeljebb 1 db kék fedelű kuka térítésmentesen elvihető

 

Kérjük, hulladékait a gyűjtési napon reggel 6 óráig szíveskedjen kihelyezni. A késve kirakott hulladékokért nem áll módunkban visszamenni.

A kommunális, szelektív és zöld hulladékok szállítása ugyanazokon a napokon, de nem feltétlenül ugyanazon időben történik!

Kérjük, hogy a hulladékokat mindig kiszóródás mentesen, a közlekedésbiztonság szabályaira tekintettel helyezzék el. Felhívjuk tisztelt figyelmét, hogy gyűjtési napok kivételével hulladékokat közterületen elhelyezni tilos.

A hulladékszállítás időpontjairól bővebb tájékoztatást a Hulladékszállítási naptárak menüpontban találhat.

 

Mit történik a szelektív hulladékokkal?

A keverten gyűjtött szelektív hulladékokat a Paksi Hulladékkezelő Központban kézi erővel szétválogatják - a műanyagokat anyagfajta szerint PET, PP, HDPE, LDPE stb. frakciókra, majd azon belül szín szerint (pl. víztiszta, kék, zöld, színes, festett stb.) is elkülönítik. A papír hulladékkokból karton és vegyes papír anyagáramokat válogatnak, ezeken felül válogatásra kerülnek kompizit és fém alapanyagú csomagolási hulladékok is.

A leválogatott, frakciókra bontott hulladékokat helyben bálázzák, majd másodnyersanyagként újrahasznosítóknak értékesítik.